Az ostorszíj fejét a nyél fejével a telek köti össze. A nyeleken az ostor telkének felerösítésére az ország különbözö vidékein mind a nyél felsö végén kifaragott gömb, mind a nyél fájába fúrt lyuk, vagy az ónnal beöntött fémkarika  elöfordul.  A telektartót és az ostorszíjon található nyaklót kötötték össze a telekkel. A telek általában börböl volt, a csikósok, hogy könnyebb járású legyen az ostor, fém karikát használtak a bör helyet. Innen ered a karikás elnevezés. Késöbb a többi pásztor is átvette a karikák használatát, esetleg az ostorszíjat megtoldották egy, vagy több ún. vendégnyakkal, melyeket szintén karikákkal kapcsoltak egymáshoz, és így egy nagyon könnyü járású, jól irányítható ostort kaptak. A múlt század vége felé terjedt el az Alföldön különösen a Nagykunságban, a Hortobágyon az újabb típusú ostor, a csikósostor, amelyet még karikásnak neveznek, amelyröl azonban a karikák már elmaradtak, s a telek felerösítésének módja eltér a valódi karikásokétól.

Itt a telek a mélyre kötött és börböl készült fülhöz kapcsolódik. Ilyenkor a telek is börböl készül. Ez a fajta telektartó több féle képp en lehet felerösítve a nyélre. Lehet egészen a karszíj felrögzítésétöl kezdödö börpánt, amit a nyélre tett szíjkötés el is takar, de biztosítja azt is, hogy stabilabban legyen felrögzítve. A nyél feje közelében még egy darab bört tettek a pánt alá, hogy erösebb legyen. Más esetben nem kezdödött ilyen mélyröl a börpánt, de szorosan felkötözték a fejnél. Általában a kötéseket, rögzítéseket pillangókkal takarták el.
A Hortobágyon és a Kiskunságon lehet találkozni azzal a formával, ahol a telek tartót oldalt kötik a nyélhez.
A telekszíj maga, egy erös börszál, melynek az egyik végétöl egy-két cm-re egy bemetszést ejtenek, melyen - miután a nyaklón és a telektartón is áthúzták, - átdugják a bör másik végét, majd a bör alatt visszahajtva a keletkezett hurkon átdugva, jól meghúzzák. A kilógó végét levágják úgy, hogy még néhány centiméter kimaradjon.
A telekszíjon tartották a pót sudarakat is, ilyenkor a telekszíj kilógó végét hosszabbra hagyták, ,b
emetszéseket csinálták rajta, és ide hurkolták a sudarakat. Az ostor telekszíja egyúttal az ostor használhatóságának szabályozója is. Ha ugyanis a szíjfonás túlságosan nehéz és a nyél súlyával nincsen arányban, a telekszíjat rövidebbre kötik, ellenkezö esetben hosszabbra eresztik. A telekszíj rövidebbre, vagy hosszabbra való kötözgetésével lesz az ostor jó járású.